Οι χουρμάδες είναι οι καρποί του φοίνικα χουρμαδιά, ο οποίος αναπτύσσεται στις ξηρές τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Καταναλώνονται κυρίως αποξηραμένοι. Σπάνια συναντώνται νωποί στη χώρα μας, επειδή τα διαδεδομένα είδη μαραίνονται πολύ γρήγορα. Είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε φυτικές ίνες (μεταξύ 6% και 85%) και φυσικά σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και δεξτρόζη από 55% έως 70%). Στις αραβικές χώρες χαίρουν ιδιαίτερα μεγάλης εκτίμησης - οι μουσουλμάνοι είναι γνωστό ότι σπάνε τη νηστεία τους με χουρμάδες (κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού) πριν προχωρήσουν στη γιορτή μετά το ηλιοβασίλεμα (Ιφτάρ). Γιατί όμως με χουρμάδες; Η μεγάλη ποσότητα σακχάρου που περιέχουν τα φρούτα μεταφέρεται πολύ γρήγορα στο συκώτι, όπου μετατρέπεται σχεδόν αμέσως σε ενέργεια - πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Ταυτόχρονα, δεν συνιστάται η λήψη μεγάλων ποσοτήτων τροφής αμέσως μετά τη νηστεία, καθώς ο οργανισμός και το πεπτικό σύστημα έχουν αποδυναμωθεί. Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνουν δράση οι χουρμάδες, οι οποίοι διεγείρουν τη διαδικασία της πέψης, περιορίζουν την πείνα και βοηθούν το στομάχι να αντεπεξέλθει στις βαρύτερες τροφές που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά.
Οι χουρμάδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, σιδήρου, καλίου, χαλκού, μαγνησίου και άλλων μετάλλων. 10 χουρμάδες την ημέρα καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου, γι' αυτό και συνιστώνται για αναιμικές καταστάσεις όπως η μεσογειακή αναιμία (μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίνης). Περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις καταστροφικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.
Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την όραση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, το οποίο αποτελεί σημαντικό συστατικό των κυτταρικών υγρών, οι χουρμάδες ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Έτσι δρουν προληπτικά κατά της καρδιακής προσβολής και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι προστατεύουν επίσης από τον καρκίνο του στομάχου. Μια «φυσικά συσκευασμένη» πολυβιταμίνη, αυτά τα γλυκά φρούτα συνιστώνται ανεπιφύλακτα στις έγκυες γυναίκες. Θεωρείται πως διευκολύνουν τον τοκετό, καθώς ενισχύουν όλους τους μυϊκούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας. Οι αλλεργίες προς αυτά τα φρούτα είναι πολύ σπάνιες, οπότε είναι ασφαλές να εισαχθούν από τη βρεφική ηλικία.
Λόγω της έντονης καραμελένιας γλυκιάς γεύσης τους, οι χουρμάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γλυκαντικό σε συνταγές γλυκισμάτων και ωμών γλυκών. Συνδυάζονται ιδανικά με κόκκους κακάο, καθώς εξισορροπούν την πικρή τους γεύση. Χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και ζάχαρη.
Περιπτώσεις στις οποίες η κατανάλωση χουρμάδων είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή:
Δυσκοιλιότητα: Οι χουρμάδες είναι ένα φυσικό καθαρτικό, γι' αυτό και συνιστώνται σε άτομα με δυσκοιλιότητα. Προστατεύουν τη βλεννογόνο μεμβράνη του παχέος εντέρου ρυθμίζοντας τον κύκλο των κενώσεων. Για βέλτιστο αποτέλεσμα, αφήστε τα να μουλιάσουν σε ένα μπολ με νερό όλη τη νύχτα. Το πρωί, καταναλώστε τα και πιείτε το νερό στο οποίο έχουν μουλιάσει.
Εντερικά προβλήματα: Η περιεκτικότητα σε νιασίνη (βιταμίνη Β3) έχει ευεργετική επίδραση σε διάφορες εντερικές διαταραχές. Η παρατεταμένη πρόσληψη εμποδίζει την απορρόφηση της «κακής» LDL-χοληστερόλης, μειώνει τον πολλαπλασιασμό των παθολογικών οργανισμών και διεγείρει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Λίμπιντο και γονιμότητα: οι χουρμάδες αυξάνουν τη σεξουαλική ενέργεια και ενισχύουν επίσης το αναπαραγωγικό σύστημα. Συνιστάται το ακόλουθο μείγμα - μια χούφτα χουρμάδες μουλιασμένοι σε νερό, στη συνέχεια πολτοποιημένοι με το ίδιο νερό, συν κάρδαμο σε σκόνη και μέλι.
Χανγκόβερ: οι χουρμάδες είναι ένα εξαιρετικό μέσο για αποτοξίνωση από το αλκοόλ. Παρέχουν γρήγορη ανακούφιση από συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκεφάλους, κολίτιδα. Αυτό συμβαίνει λόγω των τανινών (φλαβονοειδείς ουσίες, στις οποίες είναι επίσης πλούσιο το κόκκινο κρασί), οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαιμορραγικές ιδιότητες (μειώνουν την αιμορραγία).
Παρά τις αναμφισβήτητα ισχυρές θρεπτικές τους ιδιότητες, οι χουρμάδες μπορούν εύκολα να μολυνθούν λόγω της κολλώδους επιφάνειάς τους. Επομένως, πρέπει να είστε σίγουροι για την καθαρότητα της προέλευσής τους, τη συσκευασία τους (αν είναι συσκευασμένα) και να τα πλένετε πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε.
Σε 100 γρ. χουρμάδων περιέχονται:
Ενέργεια - 282 kcal
Υδατάνθρακες - 75 g
Πρωτεΐνες - 2.45 g
Λιπαρά - 0.39 g
Συνταγή από το ZoyaShop GR
Τρουφάκια Θα χρειαστούμε:
490 γρ. προηγούμενος μουλιασμένα αμύγδαλα
70 γρ. προηγούμενος μουλιασμένα καρύδια
200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
100 γρ. αποξηραμένα σύκα
5 γρ. κακάο για επικάλυψη
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το κακάο στο μπλέντερ και χτυπάμε για περίπου δύο λεπτά μέχρι να έχουμε ένα κολλώδες ομοιογενές μείγμα. Με βρεγμένα χέρια, για να μην κολλάει, σχηματίζουμε μικρές μπάλες και τις κυλάμε στο κακάο. Στη συνέχεια, μπορούμε να τα κυλήσουμε σε καρύδα, σουσάμι, σπόρους κάνναβης... οι δυνατότητες είναι ατελείωτες ανάλογα με το γούστο μας.
Για ποσότητες άνω των 50 κιλών από τα υψηλής ποιότητας χύμα βιολογικά και φυσικά τρόφιμα, βότανα και άλλα προϊόντα μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα χονδρικής στο orders@zoyashop.gr