Η χαρίσα είναι το κλασικό μπαχαρικό της βορειοαφρικανικής και αραβικής κουζίνας και χρησιμοποιείται ιδίως για την παρασκευή του κουσκούς. Συνιστάται και για το καρύκευμα νόστιμων σάλτσων, σούπες, σαλάτες, πιάτα με κρέας και ρύζι. Έχει καυτερή και πικάντικη γεύση. Παραδοσιακά φτιάχνεται με βάση καυτερές πιπεριές, σπόρους κόλιανδρου και σπόρους κύμινου, αλλά υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές. Όταν αναμειχθεί με ποιοτικό ελαιόλαδο, προκύπτει μια εξαιρετικά αρωματική πάστα για βούτηγμα ψωμιού.
Πώς χρησιμοποιείται το μείγμα μπαχαρικών Χαρίσα:
Σε σούπες, σάλτσες, ρύζι, ζυμαρικά και κουσκούς.
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενέργεια 1419kJ / 339kcal
Λιπαρά 33 g
εκ των οποίων κορεσμένα 4,1 g
Υδατάνθρακες 6,5 g
εκ των οποίων σάκχαρα 5,4 g
Πρωτεΐνες 4,5 g
Αλάτι 1,8 g
Συστατικά:
Γλυκιά πάπρικα σε σκόνη, τσίλι, σκόρδο, κύμινο, κόλιανδρος, δυόσμος.
25 g