Το σιρόπι αγαύης εξάγεται από το φυτό Agave tequilana - εμφανισιακά μοιάζει με κάκτο, αλλά βοτανικά μοιάζει περισσότερο με την αλόη βέρα. Αναπτύσσεται στα ηφαιστειογενή εδάφη του νότιου Μεξικού, όπου ήταν πολύτιμο από την αρχαιότητα. Ακόμη και πριν από τον ισπανικό αποικισμό της αμερικανικής ηπείρου, ο χυμός που βρίσκεται στο εσωτερικό του χρησιμοποιούνταν από την ιθαγενή φυλή Νάουα ως γλυκαντικό, ενώ μετά από ζύμωση αποτελούσε τη βάση του αποστάγματος για τα θρησκευτικά τους έθιμα.
Εκτός για την παρασκευή της δημοφιλούς τεκίλας, σήμερα το πλούσιο σε φρουκτόζη σιρόπι αγαύης χρησιμοποιείται επίσης ως νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική λύση στη λευκή εξευγενισμένη ζάχαρη. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (27) και πιο έντονη γλυκύτητα (η αγαύη είναι περίπου 1,5 φορά πιο γλυκιά από τη ζάχαρη). Η συνοχή και η γεύση της θυμίζουν μέλι - ωστόσο, η αγαύη διαλύεται πιο εύκολα από το μέλι, δεν κρυσταλλώνει και είναι ένα πλήρως φυτικό προϊόν (βίγκαν).
Συσκευασία:
Βολικό γυάλινο δοχείο, κατάλληλο για επανειλημμένο άνοιγμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Τρόπος χρήσης:
Χρησιμοποιήστε το για να γλυκάνετε ροφήματα και επιδόρπια, για να φτιάξετε σάλτσες και ντρέσινγκ.
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενέργεια 1298kJ/310kcal
Λιπαρά 0.5 g
εκ των οποίων κορεσμένα 0.0 g
Υδατάνθρακες 76.4 g
εκ των οποίων σάκχαρα 68.3 g
Φυτικές ίνες 0.2 g
Πρωτεΐνες 0.1 g
Αλάτι 0.0 g
2 kg