Κινόα, βιολογικής γεωργίας
Μπορείτε να κατεβάσετε το Πιστοποιητικό Βιολογικών Προϊόντων
ΕΔΩ (απαιτείται Adobe PDF Reader).
Η κινόα καλλιεργήθηκε πριν από περίπου 4000 χρόνια στην περιοχή των Άνδεων. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών, ποπ κορν και ψωμιού. Συνδυάζεται θαυμάσια με λαχανικά και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το ρύζι σε διάφορες συνταγές.
Τρόπος χρήσης:
Δεν είναι απαραίτητο να γίνει προηγούμενο μούλιασμα. Ξεπλύνετε καλά και βράστε σε αναλογία 1:2 για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Όταν βράζεται, η κινόα αυξάνει τον όγκο της 4 φορές. Στραγγίστε το νερό και προσθέστε την κινόα στην αγαπημένη σας συνταγή. Αφού μουλιάσει για 10-12 ώρες, η κινόα μπορεί να καταναλωθεί ωμή - ως προσθήκη στο πρωινό, για παράδειγμα.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια – 1488 kJ/ 355 kcal
Λιπαρά – 5.94 g
εκ των οποίων κορεσμένα – 0.53 g
Υδατάνθρακες – 62.44 g
εκ των οποίων σάκχαρα – 1.6 g
Πρωτεΐνες – 12.19 g
Φυτικές ίνες – 6.86 g
Αλάτι – 0.0075 g
Συστατικά:
Λευκή κινόα από βιολογική καλλιέργεια
Συνταγή από το ZoyaShop GR
Βίγκαν μπιφτέκια με κινόα χωρίς γλουτένη (για 8 κομμάτια)
Για να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια σε χρόνο μηδέν, βράστε την κινόα εκ των προτέρων.
Θα χρειαστούμε:
•1 ½ φλιτζάνι βρασμένη κινόα • ½ φλιτζάνι πουρέ από βρασμένα ρεβίθια και 2 κ.σ. νερό • 2 κ.σ. αλεσμένο chia ή υποκατάστατο αυγού • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας • 1 κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός •½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι • ½ κ.γ. αλεσμένο κύμινο • 1 κ.γ. αλεσμένος κόλιανδρος • ½ κ.γ. πάπρικα • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη • 4 κ.σ. αλεύρι ταπιόκας (ή σιταριού) • αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. •Καβουρδίζουμε το κύμινο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα και το σκόρδο, ανακατεύοντας για 5 λεπτά. •Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ή σε ένα πολυμηχάνημα. •Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για περίπου μία ώρα πριν πλάσουμε τα μπιφτέκια για να γίνουν πιο σταθερά. •Χωρίζουμε το μείγμα σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε μπιφτέκια διαμέτρου 7-8 εκατοστών. •Τηγανίζουμε με λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. •Τα μη τηγανητά/ψημένα μπιφτέκια μπορούν να καταψυχθούν μεταξύ φύλλων χαρτιού ψησίματος ή λαδόκολλας. Φυλάξτε τα σε πλαστική συσκευασία ή σε σακούλα κατάψυξης και ετοιμάστε τα όταν τα χρειάζεστε (ξεπαγώστε τα στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων).
Συνταγή από το ZoyaShop GR
Πώς να βράσουμε κινόα – εύκολη συνταγή Θα χρειαστούμε:
• 1 φλιτζάνι κινόα •1 ½ φλιτζάνι κρύο νερό • προαιρετικά: ¼ κ.γ. αλάτι
Να την μουλιάσουμε ή να μην την μουλιάσουμε: συνήθως γίνεται και με τους δύο τρόπους. Η περισσότερη κινόα που πωλείται στα καταστήματα έχει προπλυθεί και αποξηρανθεί, αλλά μερικές φορές δεν είναι περιττό να τη μουλιάσετε για κάθε ενδεχόμενο για 5 λεπτά για να πέσουν οι όποιες σαπωνίνες έχουν απομείνει, καθώς και η σκόνη ή τα καλαμάκια. Αν δεν θέλετε, μην τη μουλιάσετε, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να ξεπλένετε την κινόα.
Βράσιμο κινόα: βράζει εύκολα, όπως το ρύζι. Η βρασμένη κινόα μοιάζει λίγο με το κουσκούς, αλλά είναι πιο θρεπτική και ελαφρώς τραγανή.
Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος:5 λεπτά προετοιμασίας, 15 λεπτά μαγειρέματος.
Για ποσότητες άνω των 50 κιλών από τα υψηλής ποιότητας χύμα βιολογικά και φυσικά τρόφιμα, βότανα και άλλα προϊόντα μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα χονδρικής στο orders@zoyashop.gr