Το μπιζέλι πεταλούδα είναι γνωστό με πολλά ονόματα - μπλε τσάι, ασιατικά φτερά περιστεριού, μπλε σιτάρι, μπλε μπιζέλι και μπιζέλι πεταλούδα. Η πατρίδα του είναι η Ασία, όπου πριν από πολλά χρόνια μάγεψε με τα όμορφα μπλε χρώματά του, τα οποία σε συνδυασμό με το φαγητό δίνουν έναν μπλε εξωτισμό.
Αποξηραμένα και αλεσμένα σε σκόνη, τα λεπτεπίλεπτα μπλε άνθη τσαγιού χρωματίζουν το φαγητό με ένα μαγικό μπλε χρώμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ποικίλων πολύχρωμων εδεσμάτων, όπως λεμονάδα που αλλάζει χρώμα, μπλε τσάι ή τούρτα στο χρώμα του ουράνιου τόξου. Η σκόνη αντιδρά σε όξινα υγρά, όπως ο χυμός λεμονιού και λάιμ, αλλάζοντας το χρώμα της από μπλε σε ροζ-μωβ. Έχει ουδέτερη γεύση, γεγονός που το καθιστά επίσης κατάλληλο για τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ζύμη για κέικ, τούρτες ή σπιτικό ψωμί. Το μπιζέλι πεταλούδα διατηρεί το χρώμα του όταν θερμαίνεται, γεγονός που τον καθιστά ένα ευέλικτο χρωστικό σε διάφορες συνταγές. Χωρίς ΓΤΟ.
Τρόπος χρήσης:
ξεκινήστε το χρωματισμό με ½ κ.γ. και προσθέστε περισσότερο για πιο πλούσιο χρώμα. Το μπιζέλι πεταλούδα είναι κατάλληλο για γλυκά και αλμυρά αρτοσκευάσματα, όπως μπισκότα, τούρτες ή ψωμί. Χρησιμοποιήστε το σε κρύα και ζεστά ροφήματα για ένα εξωτικό αποτέλεσμα και χρώμα. Φτιάξτε τσάι - είναι επίσης δημοφιλές με την ονομασία "μπλε μάτσα" (Blue Matcha).
Συνταγή από το Zoyashop Gr
Ρόφημα Μύρτιλου με Μπιζέλι Πεταλούδας
(εύκολη συνταγή) Θα χρειαστείτε:
250 ml ρόφημα ρυζιού
1/2 μπανάνα
1/4 αβοκάντο
1 χούφτα μύρτιλα
1 κ.σ. αλεύρι αμυγδάλου
1 κ.γ. μπιζέλι πεταλούδας
σιρόπι αγαύης
Χτυπάμε όλα τα συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Συστατικά:
αποξηραμένα και αλεσμένα άνθη μπιζελιού πεταλούδας (Clitoria ternatea) σε σκόνη.
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενέργεια - 766kJ/183kcal
Λιπαρά - 0 g
εκ των οποίων κορεσμένα - 0 g
Υδατάνθρακες - 45.8 g
εκ των οποίων σάκχαρα - 0.05 g
Πρωτεΐνες - 0 g
Αλάτι - 0.001 g
40 γρ.