Τα Kelp είναι μεγάλα φύκη που αναπτύσσονται στον πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υποβρύχιο κόσμο των ρηχών ωκεανών. Ανήκουν στην κατηγορία των καφέ φυκών και αναπτύσσονται εκπληκτικά γρήγορα – κατά μισό μέτρο την ημέρα. Αποξηραμένα και αλεσμένα σε σκόνη, τα φύκια έχουν γίνει ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη συμπλήρωση της διατροφής με ιώδιο.
Τρόπος χρήσης:
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάθε 4 ημέρες. Εάν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει φύκια Kelp, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε με ακόμη μικρότερη δόση και να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα μέχρι να φτάσετε στο 1/4 κουταλάκι του γλυκού. Καταναλώστε το σε σμούθι ή φρεσκοστυμμένο χυμό ή προσθέστε το σε σούπες, σάλτσες και άλλα μαγειρευτά.
Το προϊόν είναι συμπλήρωμα διατροφής. Να μην χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής. Δεν προορίζεται για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Εάν πάσχετε από νόσο του θυρεοειδούς, μην πάρετε φύκια Kelp πριν συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η τακτική υπερδοσολογία ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε θυρεοειδοπάθεια. Να φυλάσσεται σε θέση την οποία δεν προσεγγίζουν μικρά παιδιά. Να μην χρησιμοποιείται από παιδιά και από γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού χωρίς τη συμβουλή ειδικού. Να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από ηλιακό φως. Μην το χρησιμοποιείτε εάν η συσκευασία έχει υποστεί βλάβη.
Ως ρόφημα: διαλύστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού φύκια Kelp σε σκόνη σε νερό, φρεσκοστυμμένο χυμό ή ρόφημα από γάλα ξηρών καρπών. Αν το αναμείξετε με χλόη κριθαριού, θα αποκτήσετε ένα ισχυρό αλκαλοποιητικό ρόφημα.
Για το μαγείρεμα: Προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού φύκια Kelp για κάθε κούπα άψητα φασόλια ή άλλο όσπριο (μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο αν σας αρέσει η γεύση). Μπορείτε επίσης να τα πασπαλίσετε σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό.
Ως καρύκευμα: Αλέστε μαζί με καβουρδισμένο σουσάμι – χρησιμοποιήστε το για πασπάλισμα σε φρυγανιές, όσπρια, ποπ κορν.
Σε σαλάτες: πασπαλίστε πάνω σε πράσινη σαλάτα – ή οποιοδήποτε άλλο μείγμα σαλάτας. Ταιριάζει καλά με μαϊντανό και σκόρδο, αλλά καλύτερα με σέλινο.
Ως πατέ: Προσθέστε το σε χούμους, σάλτσα ντομάτας, πέστο, πατέ αβοκάντο, μαλακό τυρί (μπορεί και σε τόφου).
Ως ντρέσινγκ για σαλάτες: μπορείτε να προσθέσετε ¼ κουταλάκι του γλυκού σε οποιοδήποτε ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, το ξύδι, το λεμόνι. Θα χρωματίσει το μείγμα πράσινο και θα το γαλακτώσει ελαφρώς.
Συνταγή για ντρέσινγκ (για 1 μερίδα):
¼ κ.γ. φύκι Kelp σε σκόνη
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. σησαμέλαιο
προαιρετικά - ½ κ.γ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια
Συστατικά:
φύκια Kelp σε σκόνη (Ascophyllum nodosum), βιολογικής προέλευσης.
Διατροφική αξία ανά 100g:
Ενέργεια - 1268kJ / 303kcal
Λιπαρά - 3.62g
εκ των οποίων κορεσμένα - 0.99g
Υδατάνθρακες - 62.8g
εκ των οποίων σάκχαρα - 1.2g
Πρωτεΐνες - 4.92g
Φυτικές ίνες - 8,4g
Αλάτι - 0.01g
60/125/250 g
Πηγές ιωδίου
|
Ποσότητα DRI* που παρέχεται (150 mcg)
|
Αποφύγετε τη συχνή χρήση αυτών των ποσοτήτων που παρέχουν UL* (1.000 mcg)
|
Ιωδιούχο αλάτι ή επιτραπέζιο αλάτι
|
3/8 έως ½ κ.γ. ή 2 ml
|
4 κ.γ./20 ml
|
Μη ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι ή επιτραπέζιο αλάτι
|
Δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή ιωδίου
|
..
|
Εμπορικά προϊόντα θαλασσινού αλατιού με φύκια
|
1/8 κ.γ. ή 0,5 ml
|
¾ κ.γ. ή 4 ml
|
Φύκια άραμε (arame)
|
½ κ.γ. ή 2 ml
|
1,2 κ.σ./18 ml
|
Φύκια Dulse σε κόκκους (Palmaria palmata)
|
½ κ.γ. ή 2 ml
|
3 1/3 κ.γ. / 16 ml
|
Φύκια Χιτζίκι (Hijiki)
|
¾ κ.γ. / 4 ml
|
1/8 κ.σ. ή 27 ml
|
Φύκια Kelp
|
Λιγότερο από 1/16 κ.γ. ή 0,3 ml
|
0,4 κ.γ. / 2 ml
|
Φύκια Νόρι
|
1 ½ φύλλο/4 g
|
10 ½ φύλλα / 26 g
|
Γουακάμε (Wakame)
|
1 1/8 κ.γ. / 6 ml
|
2 ¾ κ.σ./ 41 ml
|
Πηγή του πίνακα: Becoming raw – Brenda Davis
*UL – Αποδεκτά ανώτερα επίπεδα πρόσληψης
*DRI - Το σύστημα πρόσληψης θρεπτικών συστατικών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Ως κατευθυντήρια γραμμή από το διάγραμμα πρόσληψης DRI (Dietary Reference Intake), ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν φύκια Kelp ως εξής: 1/4 κ.γ. (1 χιλιοστόλιτρο) 2-3 φορές την ημέρα.