Το μοσχοκάρυδο είναι ο σπόρος του καρπού του φυτού Myristica fragans, που αναπτύσσεται στις Μολούκες, γνωστές κατά τον Μεσαίωνα ως Νησιά των Μπαχαρικών. Καλλιεργείται και στην Καραϊβική.
Το μοσχοκάρυδο έχει μια αρωματική, γλυκιά, πλούσια, πικάντικη γεύση που συνδυάζεται με γλυκά και αλμυρά φαγητά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γαλακτοκομικές σάλτσες, πουτίγκες ρυζιού, σε μικρά γλυκά και κέικ. Συνήθως τρίβεται απευθείας στα φαγητά.
Τρόπος χρήσης:
Χρησιμοποιήστε το για να καρυκεύσετε ριζότο. Τριμμένο σε λαχανικά όπως καρότα, πατάτες και σπανάκι, σε σούπες και σάλτσες, πατέ, σάλτσες κρέατος όπως μπολονέζ και τσίλι. Προσθέστε σε σπιτικά λουκάνικα και μπιφτέκια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζεστά ροφήματα για μια εξωτική νότα σε παντς, ζεστή σοκολάτα ή καφέ.
Ενδεικτική συνταγή:
Αναμείξτε 2 φλιτζάνια ζεστό καφέ με 1/2 φλιτζάνι ρόφημα ξηρών καρπών. Προσθέστε 2 κ.σ. μέλι, 1/8 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, κανέλα και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Σερβίρετε ζεστό.
Συστατικά:
σπόροι μοσχοκάρυδου (Myristica fragans), βιολογικής γεωργίας
60 g