Με το μείγμα ψησίματος "My Crusty Bread" μπορείτε εύκολα να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο ψωμί στο σπίτι με εκπληκτική τραγανή κρούστα – βιολογικό, βίγκαν και χωρίς γλουτένη. Ειδικά οι λάτρεις του ψωμιού με προζύμι θα λατρέψουν την εύκολη προετοιμασία του προζυμιού βρώμης αυτού του μίγματος. Η αρωματική κρούστα και ο διακριτικός συνδυασμός μπαχαρικών όπως ο κόλιανδρος, ο μάραθος, ο γλυκάνισος και το κύμινο δημιουργούν μια ιδιαίτερη γεύση. Και κάτι ακόμα, το τραγανό αποτέλεσμα είναι ιδανική πηγή φυτικών ινών χάρη στα προσεκτικά επιλεγμένα βιολογικά συστατικά. Από 500 γρ. μείγματος παρασκευάζονται περίπου 820 γρ. ψωμιού.
500 γρ. μείγματος δημιουργούν περίπου 820 γρ. ψωμιού.
Θα χρειαστείτε:
- 450 ml νερό
- 3 κουταλιές της σούπας (30 ml) ξύδι* ( για παράδειγμα μηλόξυδο)
- Χειροκίνητο μίξερ με γάντζο ζύμης
- Σπάτουλα ζύμης
* Η προσθήκη ξιδιού χρησιμεύει μόνο για να διατηρηθεί το ψωμί φρέσκο για περισσότερο χρόνο. Η μυρωδιά και η γεύση του ξιδιού χάνονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 °C με περιστρεφόμενη θερμότητα ή άνω/κάτω θερμότητα και τοποθετήστε στο φούρνο ένα πυρίμαχο σκεύος γεμάτο με νερό. Τοποθετήστε το μείγμα ψωμιού με το νερό και το ξύδι σε ένα μπολ ανάμειξης και ανακατέψτε για λίγο με το μίξερ χειρός και το γάντζο ζύμης μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη (1 έως 2 λεπτά το πολύ). Μην ζυμώνετε για πολύ ώρα!
2. Σπρώξτε απαλά τη ζύμη από όλες τις πλευρές χρησιμοποιώντας μια κατάλληλη σπάτουλα και αφήστε την στο μπολ για 15 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος. Γυρίστε τη ζύμη από το μπολ χωρίς να τη ζυμώσετε (χρησιμοποιήστε ξανά τη σπάτουλα αν χρειαστεί) σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Μην ζυμώνετε τη ζύμη! Η τραχιά επιφάνεια δίνει στο ψωμί μια χωριάτικη τραγανή όψη μετά το ψήσιμο.
Συμβουλή: Κόψτε το ψωμί σε βάθος 2-3 εκατοστών (π.χ. σε σχήμα σταυρού).
3. Πασπαλίστε το τραγανό ψωμί σας γενναιόδωρα με αλεύρι και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °C με κυκλοφορία του αέρα για 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 220 °C για 45 λεπτά ή στους 250 °C με αέρα άνω/κάτω για 55 λεπτά.
4. Απολαύστε το τραγανό ψωμί αφού κρυώσει λίγο στη σχάρα.
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενέργεια - 912kj / 216kcal
Λιπαρά - 1,9 g
Υδατάνθρακες - 43 g
εκ των οποίων σάκχαρα - 0,8 g
Φυτικές ίνες - 3,6 g
Πρωτεΐνες - 4,9 g
Αλάτι - 1,4 g
Συστατικά:
Αλεύρι βρώμηςολικής άλεσης* (χωρίς γλουτένη), αλεύρι ρυζιού ολικής άλεσης*, άμυλο καλαμποκιού*, αλεύρι καλαμποκιού*, άμυλο ταπιόκας*, αλεύρι φαγόπυρου ολικής άλεσης*, προζύμι βρώμης σε σκόνη* (χωρίς γλουτένη), πρωτεΐνη λιναρόσπορου*, άμυλο πατάτας*, αλάτι, φλοιός ψύλλιου*, σιρόπι ρυζιού*, μέσο οξίνισης: τρυγικό κάλιο, διογκωτικός παράγοντας: ανθρακικό νάτριο, μπαχαρικά* (κορίανδρος*, άνηθος*, γλυκάνισος*, κύμινο*).
* Από ελεγχόμενη βιολογική γεωργία
Μπορεί να περιέχει ίχνη σόγιας, σέλινου, μουστάρδας, σουσαμιού, λούπινου και ξηρών καρπών.
500 g