Οι φακές (Lens culinaris) ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων – όπως όλα τα όσπρια, είναι μια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός καθορίζει τον βασικό τους ρόλο στην ανάπτυξη, την οικοδόμηση, την επισκευή και τη διατήρηση των ιστών στο αίμα, το δέρμα, τα οστά και τα μυϊκά κύτταρα. Το πλεονέκτημα των κόκκινων φακών είναι ότι είναι πιο τρυφερές και μαγειρεύονται πολύ πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές καφέ φακές – σε περίπου 10-15 λεπτά. 100 γραμμάρια μαγειρεμένων κόκκινων φακών καλύπτουν το 45% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε φυλλικό οξύ, χωρίς το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να ανανεώσει τα κύτταρα. Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου καθώς και αντιοξειδωτικών ουσιών παρόμοιων με αυτές που βρίσκονται στο πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί.
Χρήση:
Πλύντε καλά και βράστε μέχρι να μαλακώσουν. Το χρώμα θα αλλάξει από κοκκινωπό σε κίτρινο-πορτοκαλί. Προσπαθήστε να προσθέτετε χυμό λεμονιού σε πιάτα με φακές - οι τροφές με βιταμίνη C (όπως τα εσπεριδοειδή) βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου.
Συστατικά:
Κόκκινες φακές από βιολογική καλλιέργεια
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενέργεια - 1534 kJ/ 362 kcal
Λιπαρά - 2.6 g
εκ των οποίων κορεσμένα - 0.6 g
Υδατάνθρακες - 54.9 g
εκ των οποίων σάκχαρα - 2.3 g
Πρωτεΐνες - 27.2 g
Φυτικές ίνες - 5.2 g
Αλάτι - 0.003 g
Συνταγή από το Zoyashop Gr
Βελουτέ Σούπα από Κόκκινες Φακές και Αμάρανθο
Θα χρειαστούμε:
• 1 κούπα κόκκινες φακές • ⅓ κούπα αμάρανθο • ½ κρεμμύδι • 1 καρότο • 2 κ.σ. ελαιόλαδο • 1 κ.σ. κύμινο • 1 κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος • 1 κ.σ. κουρκουμά • ¼ κούπα ψιλοκομμένες και στραγγισμένες ντομάτες • 1 κ.σ. πάπρικα • 5 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών • αλάτι Ιμαλαΐων • καυτερή πάπρικα • λεμόνι
Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και καρότα με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, τις ντομάτες και σκεπάζουμε με το καπάκι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις καλά πλυμένες φακές και τον αμάρανθο, τον δυόσμο, τον κουρκουμά και το νερό (ζωμό) και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να δέσει (περίπου 20 λεπτά). Προσθέτουμε αλάτι Ιμαλαΐων και καυτερή πάπρικα κατά βούληση. Χτυπάμε στο μπλέντερ. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με ένα κομμάτι λεμόνι.
Για ποσότητες άνω των 50 κιλών από τα υψηλής ποιότητας χύμα βιολογικά και φυσικά τρόφιμα, βότανα και άλλα προϊόντα μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα χονδρικής στο orders@zoyashop.gr