Το κάρδαμο είναι ένα πικάντικο μπαχαρικό με έντονη γεύση και άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική και αραβική κουζίνα. Συχνά προστίθεται στον αραβικό καφέ Μόκα. Αποτελεί συστατικό στα αφεψήματα βοτάνων από την Ινδία που ονομάζονται «τσάι γιόγκι» (ινδικό τσάι ή τσάι γάλακτος). Στην ευρωπαϊκή κουζίνα χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπισκότων και λικέρ.
Τρόπος χρήσης:
Προσθέστε ολόκληρους τους λοβούς στο φαγητό, καθώς μαγειρεύεται, και στη συνέχεια αφαιρέστε τους. Μπορείτε να πιέσετε τους λοβούς με την επίπεδη πλευρά ενός μαχαιριού και να μαγειρέψετε με τους σπόρους που περιέχουν. Για το καρύκευμα πιάτων με φακές, ρύζι, κρέας, πουτίγκες πορτοκαλιού. Ως συμπλήρωμα στο τσάι και τον καφέ. Το μάσημα ενός λοβού κάρδαμου εξουδετερώνει την κακοσμία του στόματος, τη μυρωδιά του αλκοόλ και του σκόρδου. Συνιστάται να αποθηκεύονται ολόκληροι οι λοβοί, καθώς οι σπόροι χάνουν γρήγορα το άρωμά τους μετά την άλεση.
Πρόταση από το ZoyaShop GR:
Πρωινό με κάρδαμο: 1/2 κούπα νιφάδες βρώμης, 1 κούπα ρόφημα σόγιας, 1/8 κ.γ. κάρδαμο, 1/4 κ.γ. κανέλα και μια πρέζα αλάτι. Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι νιφάδες βρώμης. Γαρνίρετε με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Συστατικά:
ολόκληροι λοβοί κάρδαμου (Elettaria cardamomum) από βιολογική καλλιέργεια.
10 g