Η σπέλτα (Triticum spelta) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά - ίχνη της καλλιέργειάς της έχουν βρεθεί ήδη από το 7000 π.Χ. Η βλαστημένη σπέλτα παράγει μίσχους με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Όπως το σιτάρι και το κριθάρι, όταν κοπούν και συμπιεστούν, οι μίσχοι αυτοί δίνουν έναν σκουροπράσινο χυμό υψηλής θρεπτικής αξίας. Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά, ο χυμός σπέλτας είναι πολύ γλυκός και είναι κατάλληλος αν είστε αρχάριοι στον κόσμο των στελεχών δημητριακών (ή των χόρτων).
Για να αποκτήσετε στελέχη σπέλτας, απλώστε τους σπόρους σε ένα δοχείο με χώμα ή σε μια ειδική συσκευή βλάστησης/χλόης. Ξεπλένετε καθημερινά μέχρι τα στελέχη να φτάσουν σε ύψος τα 20 εκατοστά.
Καλλιέργεια μίσχων σπέλτας:
Βήμα 1: Μουλιάστε τους σπόρους - 12 ώρες.
Βήμα 2: Βλαστήστε για 2 ημέρες, ξεπλένοντας δύο φορές την ημέρα.
Βήμα 3: Γεμίστε τους δίσκους με χώμα (2,5-5 cm).
Βήμα 4: Τοποθετήστε τους βλαστημένους σπόρους στην επιφάνεια του χώματος.
Βήμα 5: Βρέξτε το χώμα.
Βήμα 6: Καλύψτε τους δίσκους με τους άλλους δίσκους.
Βήμα 7: Αφήστε τους δίσκους στο σκοτάδι για 3 ημέρες και ξεπλένετε καθημερινά.
Βήμα 8: Την 4η ημέρα, αφαιρέστε τους πάνω δίσκους: οι μίσχοι είναι κίτρινοι - 2,5 - 7,5 cm.
Βήμα 9: Τοποθετήστε τους μίσχους σε φωτεινό σημείο, αλλά χωρίς άμεσο ηλιακό φως, και διατηρήστε το χώμα υγρό.
Βήμα 10: Οι μίσχοι είναι έτοιμοι μετά την 9-12η ημέρα, όταν έχουν ύψος 17-25 εκατοστά.
Συστατικά:
Βιολογικοί σπόροι σπέλτας (Triticum Spelta)
80 γρ.