Η ρίγανη (Origanum vulgare) ανήκει στην οικογένεια της μέντας και κατάγεται από τη Μεσόγειο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μπαχαρικά που προέρχονται από αποξηραμένα φυτά, τα φύλλα ρίγανης είναι πολύ πιο αρωματικά αποξηραμένα από ό,τι φρεσκοκομμένα.
Στην αρχαία Ελλάδα, το μπαχαρικό ήταν γνωστό ως η «χαρά των βουνών» - σύμβολο χαράς και ευτυχίας. Με στεφάνια από μίσχους ρίγανης οι αρχαίοι Έλληνες στεφάνωναν τους νεόνυμφους. Αργότερα, η ρίγανη εξελίχθη σε ένα από τα εμβληματικά μπαχαρικά της Ιταλίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι στρατιώτες πήγαν το «μπαχαρικό για πίτσα» στις οικογένειές τους.
Σήμερα, η ρίγανη συνεχίζει να αποτελεί βασικό μπαχαρικό για τα ζυμαρικά και τα φαγητά με λαχανικά στη νότια Ιταλία, όπου είναι επίσης γνωστή ως «άγρια μαντζουράνα», ενώ στο βορρά προτιμάται η κλασική (γλυκιά) μαντζουράνα. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται συχνά στο λαδολέμονο που συνοδεύει τα περισσότερα ψάρια, ενώ στην Τουρκία νοστιμίζει το αρνίσιο κρέας. Στα εστιατόρια με κεμπάπ βρίσκεται συνήθως στο τραπέζι δίπλα στις αλατιέρες με το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και την πάπρικα.
Τρόπος χρήσης:
Χρησιμοποιήστε την ως καρύκευμα για ωμά κράκερ, σκορδόψωμο, σούπες, ρύζι, κινόα και άλλα μαγειρευτά. Σε φαγητά με θερμική επεξεργασία, προσθέστε στο τέλος του μαγειρέματος, καθώς χάνει εύκολα το απαλό άρωμά της.
Μερικές γρήγορες ιδέες:
- Ως επικάλυψη για πίτσα/ ζυμαρικά, ομελέτα, πατάτες.
- Για να δώσει περισσότερο νοστιμιά σε μεσογειακά φαγητά, ταιριάζει ιδιαίτερα με ντομάτες, σοταρισμένα μανιτάρια και κρεμμύδια.
- Όταν προστεθεί σε αγνό ελαιόλαδο δημιουργεί υπέροχο γευστικό ντρέσινγκ για σαλάτες.
20 γρ.