Ο βασιλικός είναι ένα δημοφιλές αρωματικό μπαχαρικό, το οποίο συγγενεύει με μπαχαρικά όπως η μέντα, η ρίγανη και το δεντρολίβανο. Χρησιμοποιείται ευρέως σε παραδοσιακές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Ο βασιλικός είναι απαραίτητο συστατικό σε πολλές συνταγές.
Σημαντικό μπαχαρικό σε πολλές κουζίνες, όπως η ιταλική, η ινδική, η ταϊλανδέζικη και η βιετναμέζικη, ο βασιλικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους – με λαχανικά στον ατμό, σε σάλτσες, για να νοστιμίσει το κρέας, το ψάρι και τα μαγειρευτά, ως συστατικό σε ντρέσινγκ, σε τσάι, για να αρωματίσει λικέρ, ακόμη και κοκτέιλ. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές στις οποίες αποτελεί κύριο συστατικό είναι η σάλτσα πέστο, η σάλτσα ντομάτας «μαρινάρα» ή σε γευστικούς συνδυασμούς με ελαιόλαδο, σκόρδο, τυριά, ξύδι και ξηρούς καρπούς. Ο βασιλικός μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος, αποξηραμένος ή σε ελαιόλαδο – όλοι αυτοί οι τρόποι είναι κατάλληλοι για την προσθήκη του αρωματικού μπαχαρικού στο φαγητό. Ο αποξηραμένος βασιλικός μπορεί να αποθηκευτεί περισσότερο και να προστεθεί σχεδόν σε κάθε πιάτο. Δίνει άρωμα με βάθος, το οποίο δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί άλλο μπαχαρικό.
Τρόπος χρήσης:
Χρησιμοποιήστε το ως καρύκευμα σε σαλάτες, σάλτσες, μαρινάδες, πίτσες, πιάτα λαχανικών και κρέατος. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ελαιόλαδο, ξύδι, σκόρδο, ντομάτες, τυρί, ξηρούς καρπούς. Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός αντικαθιστά μια κουταλιά της σούπας φρέσκος.
20 γρ.