Η ασαφέτιδα είναι ένα μπαχαρικό που προσθέτει ενδιαφέρον σε σαλάτες, σούπες και κύρια πιάτα. Στη μαγειρική, μπορεί να αντικαταστήσει το κρεμμύδι και το σκόρδο, καθώς έχει παρόμοιο άρωμα. Λαμβάνεται από ένα ποώδες, πολυετές φυτό με έντονα πράσινα φύλλα και όξινα κίτρινα άνθη που μοιάζουν με μεγάλες σύνθετες ομπρέλες. Η ρητίνη που μοιάζει με φυσικό κόμμι προέρχεται από τον αποξηραμένο χυμό που εξάγεται από το στέλεχος και τις ρίζες. Η αλεσμένη μας ασαφέτιδα παρασκευάζεται από ρητίνη σε σκόνη αναμεμειγμένη με σπόρους τριγωνέλλας σε σκόνη. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, αν χρησιμοποιείτε ασαφέτιδα στο φαγητό σας, ο χαρακτήρας σας θα γίνει πιο ισορροπημένος και ήρεμος, οι σχέσεις με τους συγγενείς θα εξομαλυνθούν.
Η ασαφέτιδα χρησιμοποιείται στη χορτοφαγική κουζίνα Punjabi, όπου ενισχύει τη γεύση πολλών πιάτων με το να θερμαίνεται σε καυτό λάδι πριν πασπαλιστεί στο φαγητό. Στην κουζίνα των Κασμίρι την προσθέτουν στο αρνί. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για την εναρμόνιση των γλυκών, ξινών, αλμυρών και πικάντικων συστατικών στο φαγητό. Η αποξηραμένη και αλεσμένη ασαφέτιδα (σε μικρές ποσότητες) μπορεί να αναμιχθεί με αλάτι και να προσφερθεί με ωμή σαλάτα.
Τρόπος χρήσης:
Οι ανατολίτες μάγειρες συνιστούν την προσθήκη της ασαφέτιδας στο τέλος του μαγειρέματος. Η ρητίνη περιέχει αιθέρια έλαια που εξατμίζονται γρήγορα. Κατάλληλη για ψάρια, κόκκινα κρέατα, όσπρια και λαχανικά. Συνιστάται σε φαγητά με πατάτες και κουνουπίδι. Χρησιμοποιήστε την με φειδώ. Έχει έντονη μυρωδιά, πικρή και πικάντικη γεύση. Μαγειρεμένο, το μπαχαρικό αλλάζει και προσδίδει ελαφρύ άρωμα που θυμίζει πράσα.
Μην υπερδοσολογείτε. Δεν ενδείκνυται για έγκυες γυναίκες και παιδιά. Μην λαμβάνετε εάν έχετε αιμορραγικές διαταραχές, επιληψία και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Συστατικά:
ρητίνη ασαφέτιδα σε σκόνη (Ferula assa-foetida) και ψιλοαλεσμένους σπόρους τριγωνέλλας (Trigonella foenum-graecum).
30 g