Νόρι – αποξηραμένα και ψημένα φύλλα φυκιών για το τύλιγμα του σούσι. Φτιάχνονται από φύκια (Porphyra tenera), τα οποία καλλιεργούνται σε αλιευτικό κέντρο του βορειοδυτικού Ειρηνικού. Τα φύκια συλλέγονται, τεμαχίζονται και αποξηραίνονται. Τα λεπτά, βαθυπράσινα φύλλα Νόρι που προκύπτουν είναι πολύ δημοφιλή στην ασιατική κουζίνα. Ίσως η πιο δημοφιλής χρήση τους είναι για την παρασκευή σούσι, αλλά τα Νόρι βρίσκουν επίσης εφαρμογή και σε συνταγές για άλλες εξωτικές γεύσεις, όπως σούπα Μίσο, μπάλες ρυζιού και σαλάτες.
Τρόπος χρήσης:
Τοποθετήστε ένα φύλλο σε ψάθα για σούσι, απλώστε ρύζι από πάνω, βάλτε την επιθυμητή γέμιση και τυλίξτε σε ρολό.
Συστατικά:
αποξηραμένα φύκια (Porphyra tenera).
Προσοχή:
Τα φύκια Νόρι είναι πλούσια σε ιώδιο. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο από 1 φύλλο την ημέρα. Η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια - 1201kJ / 287kcal
Λιπαρά 4.3g
εκ των οποίων κορεσμένα 1.5g
Υδατάνθρακες 6.3g
εκ των οποίων σάκχαρα <0.5g
Φυτικές ίνες 28g
Πρωτεΐνες 42g
Αλάτι 0.74g
7 τεμάχια (18 g)