Οι φακές θεωρούνται μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Για το λόγο αυτό, υπάρχει στην παραδοσιακή κουζίνα χωρών όλου του κόσμου. Για παράδειγμα, στην Αιθιοπία παρασκευάζεται με λαχανικά και τυλίγεται σε αραιό ψωμί. Στην Ινδία, γνωστή ως dal, οι φακές καρυκεύονται με κάρυ και υπάρχουν στο καθημερινό μενού. Στην Ιταλία και την Ουγγαρία, η κατανάλωσή της φακής την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συμβολίζει επιτυχία και ευημερία.
Οι κόκκινες φακές έχουν πλούσιο πορτοκαλί χρώμα όταν είναι ωμά. Αφού βραστούν, κιτρινίζουν και σπάνια διατηρούν ολόκληρο το σχήμα τους, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλα για σούπες βελουτέ, ορεκτικά ή πουρέ. Επειδή οι σπόροι είναι χωρισμένοι σε δύο, οι φακές βράζουν εξαιρετικά γρήγορα.
Οδηγίες χρήσης για τις Κόκκινες φακές:
Με τη χαρακτηριστική γεύση τους, οι φακές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή πατέ, κρέμα γάλακτος, μαγειρευτά πιάτα με λαχανικά και ρύζι ή ως συστατικό σε σαλάτες. Είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος όταν φτιάχνετε μπιφτέκια λαχανικών ή κεφτεδάκια. Δεν απαιτείται μούσκεμα.
Σε κατάλληλο δοχείο βάζουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινες φακές και 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό. Αφού βράσει, μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενεργειακή αξία - 1326 kJ/312 kcal
Λιπαρά - 1,3 g
εκ των οποίων κορεσμένα - 0,2 g
Υδατάνθρακες - 51,4 g
εκ των οποίων σάκχαρα - 2,3 g
Πρωτεΐνες - 23,4 g
Φυτικές ίνες - 4,9 g
Αλάτι - 18 mg
Συστατικά:
Κόκκινες φακές (100%)
500 g