Το προζύμι είναι η φυσική διαδικασία για το διογκώσιμο του ψωμιού. Είναι η αρχική αρχαία και πρωτότυπη μορφή της μάγιας που ανακαλύφθηκε από την εποχή των Αιγυπτίων. Ανακατεύεται με αλεύρι και νερό για να σχηματιστεί μια παχύρρευστη πάστα και αφήνεται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα να ζυμωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιούνται σε αυτό πολλές ενζυμικές και βακτηριακές διεργασίες, με σημαντικότερη τη συμβίωση του βακτηρίου Lactobacillus (Lactobacillus sanfranciscensis) και της μυκητιακής ζύμης (Candida milleri). Το προζύμι μπορεί να παρασκευαστεί από διαφορετικούς τύπους αλευριού - σιτάρι, σίκαλη, ρεβίθια, ακόμη και μήλο. Κατά το χειρισμό του προζυμιού, είναι υποχρεωτικό να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικού εξοπλισμού για αποθήκευση, ζύμωμα και ανάδευση.
Η συσκευασία περιέχει αλεύρι σίκαλης εμπλουτισμένο με αποξηραμένα και έτοιμα προς πολλαπλασιασμό ξινά βακτήρια και μαγιά χαρακτηριστική του αυθεντικού προζυμιού.
Οδηγίες χρήσης του BIO προζυμιού από αλεύρι σίκαλης:
Σε ένα κατάλληλο γυάλινο δοχείο (για παράδειγμα ένα βάζο), ανακατέψτε το περιεχόμενο της συσκευασίας με ζεστό νερό μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος πολτός. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήστε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα, ταΐστε το προζύμι με λίγο αλεύρι σίκαλης ολικής αλέσεως και ζεστό νερό. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να παρατηρήσετε ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί - φουσκώνει και σχηματίζει φυσαλίδες. Σε αυτό το σημείο, είναι έτοιμο για χρήση.
Η συμβουλή μας: Χρησιμοποιήστε το εκχύλισμα από προζύμι σίκαλης ολικής αλέσεως για αρωματικό σιτάρι ολικής αλέσεως και ανάμεικτα ψωμιά, καρβέλια και άλλα αρτοσκευάσματα.
Συνταγή για ψωμί σίκαλης:
• Αναμείξτε 550 γραμμάρια αλεύρι σίκαλης ολικής αλέσεως και 200 γραμμάρια αλεύρι σίτου ολικής αλέσεως με 30 γραμμάρια προζύμι, 1 πακέτο ξηρή μαγιά και 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέστε περίπου 550 ml χλιαρό νερό.
• Ζυμώστε τη ζύμη για τουλάχιστον 10 λεπτά και την αφήστε σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο επίπεδο, και ψήστε για περίπου 15 λεπτά στους 250°C και μετά για 65 λεπτά στους 150°C.
• Αφήστε το ψημένο ψωμί να κρυώσει στη σχάρα.
Προσοχή: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξηρό προζύμι χωρίς να το ενεργοποιήσετε προηγουμένως, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαγιά και στο ψωμί. Το ξηρό προζύμι δεν είναι ενεργό και η ζύμη δεν θα φουσκώσει.
Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g:
Ενεργειακή αξία - 1395 kJ / 330 kcal.
Λιπαρά 1,8 g
εκ των οποίων κορεσμένα 0,5 g.
Υδατάνθρακες 52 g.
εκ των οποίων σάκχαρα 2,1 g.
Φυτικές ίνες 14g;
Πρωτεΐνη 11g;
Αλάτι <0,01 g
Συστατικά:
Αλεύρι σίκαλης ολικής αλέσεως* ζυμωμένο με καθαρά στελέχη αποξηραμένης μαγιάς και βακτήρια για πολλαπλασιασμό
* συστατικά βιολογικής γεωργίας
Πληροφορίες για αλλεργιογόνα:
* Περιέχει γλουτένη
100 g