Το θαλασσινό αλάτι εξάγεται με εξάτμιση του νερού από θάλασσες, ωκεανούς ή αλμυρές λίμνες. Η σύγχρονη παραγωγή συγκεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Μεσόγειο και σε μερικές άλλες περιοχές με θερμό και ξηρό κλίμα. Όπως το ορυκτό αλάτι, το θαλασσινό αλάτι εξορύσσεται από τους προϊστορικούς χρόνους. Το θαλασσινό αλάτι πιστεύεται ότι προσφέρει μια πιο πλούσια αίσθηση στους γευστικούς κάλυκες από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι λόγω της διαφορετικής, «τραγανής» υφής του. Όταν προστεθεί σε κάποιο φαγητό, επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα λόγω της φυσικής του περιεκτικότητας σε ανόργανα συστατικά και της διαφορετικής διαλυτότητάς του.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θαλασσινού και επιτραπέζιου αλατιού;
Το θαλασσινό αλάτι λαμβάνεται από την εξάτμιση των αντίστοιχων υδάτινων σωμάτων, έχει ελάχιστη επεξεργασία, δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα και στη σύνθεσή του παραμένουν μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και άλλα.
Το μαγειρικό αλάτι εξάγεται από αποθέσεις αλατιού σε βράχους και στη συνέχεια επεξεργάζεται για να αποκτήσει λεπτότερη υφή και να διαλύεται ευκολότερα. Μετά τον εξευγενισμό, δεν παραμένουν ορυκτά στοιχεία, μερικές φορές προστίθενται χημικοί παράγοντες για να αποφευχθεί η διαβροχή και ο σχηματισμός σβώλων.
Τόσο το θαλασσινό όσο και το κοινό επιτραπέζιο αλάτι παρέχουν περίπου την ίδια ποσότητα νατρίου. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1500 mg/ημέρα.
Το θαλασσινό αλάτι είναι φτωχότερο σε ιώδιο – από τη δεκαετία του 1920, το επιτραπέζιο αλάτι εμπλουτίζεται με ιώδιο ως προληπτικό μέσο κατά της βρογχοκήλης.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Αλάτι - 96,9 g
Νάτριο - 38,76 mg
Συνταγή από το ZoyaShop GR
Καθαριστικό και Μαλακτικό Πήλινγκ ΠοδιώνΘα χρειαστούμε:
• 1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι
• 3 κ.σ. έλαιο τζοτζόμπα
• 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
Μουλιάστε τα πόδια σας για 10 λεπτά σε ζεστό νερό, ανακατέψτε όλα τα συστατικά της συνταγής σε ένα ξεχωριστό δοχείο και κάντε μασάζ στα πόδια σας με κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας το έτοιμο απολεπιστικό. Αφήστε τα πόδια σας να μουλιάσουν για άλλα 5-10 λεπτά σε ζεστό νερό και ξεπλύντε τα.
Συνταγή από το ZoyaShop GR
Έγχυμα Βοτάνων για Μπανιέρα
με Θαλασσινό ΑλάτιΘα χρειαστούμε:
• 3 κ.σ. μελισσόχορτο
• 1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
Φτιάχνουμε έγχυμα από το μελισσόχορτο και ενώ είναι ακόμα ζεστό, προσθέτουμε το θαλασσινό αλάτι. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλάτι. Όταν το μείγμα αρχίσει να κρυώνει, προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο λεμονιού. Χρησιµοποιείται αµέσως.
Για ποσότητες άνω των 50 κιλών από τα υψηλής ποιότητας χύμα βιολογικά και φυσικά τρόφιμα, βότανα και άλλα προϊόντα μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα χονδρικής στο orders@zoyashop.gr