Χαρούπι, βιολογική γεωργία
Η χαρουπιά είναι ένα αείφυλλο δέντρο, ευρέως διαδεδομένο στην περιοχή της Μεσογείου. Καλλιεργείται για τους βρώσιμους λοβούς του. Αναπτύσσεται καλά σε θερμά, εύκρατα κλίματα και σε υποτροπικά κλίματα, ενώ αντιδρά καλά σε θερμούς παράκτιους υγρότοπους. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Το χαρούπι είναι μια χαρακτηριστική καλλιέργεια της νότιας Πορτογαλίας, της Ισπανίας και των ιταλικών νησιών της Σικελίας και της Σαρδηνίας. Το δέντρο αρχίζει να παράγει καρπούς (λοβούς χαρουπιού) μετά το έκτο έτος. Όταν φτάσει στην ηλικία των 12 ετών, μπορεί εύκολα να δώσει 50 κιλά καρπών ετησίως. Όσο μεγαλώνει το δέντρο, η απόδοση αυξάνεται – έως και 100-120 κιλά. Το εκπληκτικό είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να γεννά για 100 χρόνια.
Το χαρούπι υπήρξε και ένα πολύ δημοφιλές γλυκαντικό. Οι λοβοί της Χαρουπιάς ήταν η μεγαλύτερη πηγή σακχάρων πριν το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα να εξαπλωθούν παντού. Τα αποξηραμένα φρούτα τρώγονται παραδοσιακά στην εβραϊκή γιορτή Tu BiShvat. Ροφήματα με χυμό χαρουπιού καταναλώνονται παραδοσιακά κατά την ισλαμική γιορτή του Ραμαζανιού. Σήμερα οι σπόροι (καρποί) χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, στην επεξεργασία καπνού και στην παραγωγή χαρτιού. Η σκόνη ή τα κομμάτια χαρουπιού χρησιμοποιούνται επίσης ως συστατικό, υποκατάστατο της σοκολάτας, για γλυκά και κέικ.
Πολλοί άνθρωποι αναμειγνύουν χαρούπι με ακατέργαστο κακάο για καλύτερη γεύση. Το κακάο έχει πολύ μαγνήσιο, ενώ το χαρούπι έχει πολύ ασβέστιο.
Συνταγή από το ZoyaShop GR
Μπισκότα με χαρούπι και σπόρους Chia
Θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι καρύδια
1 φλιτζάνι μαύρες/σκούρες σταφίδες
3-4 χουρμάδες
1/3 φλιτζανιού αλεύρι χαρουπιού
3 κ.σ. σπόρους Chia
μία πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων
Βάλτε τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν ζύμη. Μπορεί να πάρει λίγη ώρα οι σταφίδες να τεμαχίσουν, γι' αυτό δώστε στο μπλέντερ λίγα λεπτά για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Ανοίξτε τη ζύμη και κόψτε τη με διάφορες φόρμες ζαχαροπλαστικής (αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και ένα κανονικό μαχαίρι κουζίνας και να σχηματίσετε τη ζύμη όπως θέλετε, ή για να εξοικονομήσετε χρόνο και κόπο, μπορείτε να τα κάνετε μπάλες), και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για να σταθεροποιηθούν.
Για ποσότητες άνω των 50 κιλών από τα υψηλής ποιότητας χύμα βιολογικά και φυσικά τρόφιμα, βότανα και άλλα προϊόντα μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα χονδρικής στο orders@zoyashop.gr