Η τριγωνέλλα είναι ένα ευρέως γνωστό αρωματικό μπαχαρικό. Το φυτό προέρχεται από τις μεσογειακές χώρες και ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων. Οι αρωματικοί σπόροι του, αλεσμένοι ή ολόκληροι, προσθέτουν γεύση στα φαγητά των κουζινών της νότιας και δυτικής Ασίας, της Μεσογείου, της κεντρικής Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής. Η τριγωνέλλα συχνά αποκαλείται τριγωνίσκος ή τήλιδα. Έχουν ευχάριστο και ελκυστικό άρωμα και ελαφρώς πικρή γεύση. Το άρωμα τους σαν καμένη ζάχαρη είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σάλτσας τσάτνεϊ, καθώς και για την απομίμηση σιροπιού σφενδάμου. Οι σπόροι τριγωνέλλας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ινδικής, γεωργιανής και αμπχαζικής κουζίνας. Μικρές ποσότητες τριγωνέλλας βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ινδικό κάρυ – χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν το φαγητό d(h)ala. Περιλαμβάνεται σε διάφορα μείγματα μπαχαρικών στις γεωργιανές και αμπχαζικές κουζίνες.
Οδηγίες χρήσης:
Καρύκευμα για τυριά, αυγά, κρέατα και πολλά άλλα. Συνδυάζεται με καρότα, γλυκοπατάτες και όσπρια. Ταιριάζει με θρούμπι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο. Η χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμα του αναδεικνύουν τα πιάτα λαχανικών και κρέατος. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή εδεσμάτων από κρέας και ψάρι, όπως η παρασκευή αλλαντικών, σπιτικών κεφτέδων και λουκάνικων κ.λπ.
Συστατικά:
σπόροι τριγωνέλλας σε σκόνη (Trigonella foenum-graecum), βιολογικής παραγωγής.
60 γρ.