Το τουλσί ή ιερός βασιλικός (Ocimum sanctum ή tenuiflorum) είναι ένα αρωματικό βότανο γνωστό από τις αγιουρβεδικές πρακτικές και γνώσεις της Ινδίας, όπου θεωρείται το «ελιξίριο της ζωής». Το τουλσί είναι ένα φυτό με καυτή, πικρή και γλυκιά γεύση. Έχει θερμαντικό χαρακτήρα και πιπεράτη επίγευση. Το βότανο είναι γνωστό ως προσαρμογόνο. Τα φυτοχημικά που περιέχει λειτουργούν συνεργιστικά για την υποστήριξη της άμυνας του οργανισμού. Η πιο συνηθισμένη χρήση είναι με τη μορφή τσαγιού, το οποίο έχει τονωτική δράση. Συνδυάζεται επίσης με άλλα βότανα και μπαχαρικά - φρέσκο τζίντζερ (Βάτα ντόσα / Vata dosha), ροδοπέταλα (Πίτα / Pitta), αποξηραμένο τζίντζερ (Κάφα/ Kafa).
Πώς χρησιμοποιείται το βιολογικό τουλσί σε σκόνη:
Προσθέστε 1/2 κ.γ. σκόνη τουλσί σε 1 κούπα ζεστό νερό. Αφήστε το για 5-10 λεπτά. Μπορείτε να γλυκάνετε αν θέλετε.
Χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή φαγητών και σούπες με πατάτες, σάλτσες και μαρινάδες. Χρησιμοποιήστε το ως μαγειρικό μπαχαρικό ή ως συστατικό σε βάμματα και έλαια.
Συστατικά:
Φύλλα τουλσί (Ocimum tenuiflorum)σε σκόνη.
* βιολογικής γεωργίας
125 g