Το τεφ είναι μια αρχαία τροπική καλλιέργεια με λευκούς, κόκκινους έως σκούρους καφέ κόκκους με ευχάριστη απαλή γεύση, με ελαφρά γλυκιά γεύση ξηρών καρπών. Οι κόκκοι είναι μικροί και μαγειρεύονται γρήγορα (για περίπου 20 λεπτά). Οι Αιθίοπες χρησιμοποιούν το αλεύρι τεφ για να φτιάξουν έναν παραδοσιακό τύπο ψωμιού που μοιάζει με κρέπες – τα injera, τα οποία χρειάζονται όλη τη νύχτα για να ετοιμαστούν, ώστε το αραιό μείγμα να ζυμωθεί και να είναι έτοιμο για ψήσιμο. Οι κόκκοι τεφ χρησιμοποιούνται σε μαγειρευτά, χυλούς και διάφορα ζυμωμένα τρόφιμα και ροφήματα. Οι βρασμένοι κόκκοι τεφ έχουν υπέροχη γεύση με κανέλα, τζίντζερ, σκόρδο, κάρδαμο, τσίλι, βασιλικό και κόλιανδρο.
Πώς χρησιμοποιείται το τεφ:
βρασμένο, ως πρωινό με φρούτα. Για παρασκευή ζυμωμένων τροφίμων και ροφημάτων, όπως ψωμί, κουραμπιέδες, τηγανίτες, μπισκότα, κέικ, πουτίγκες. Σε τηγανητά φαγητά, μαγειρευτά, σούπες και βραστά.
Συστατικά:
κόκκοι τεφ (Eragrostis tef), βιολογική γεωργία.
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενέργεια - 1499kJ/354kcal
Λιπαρά - 2.40 g
εκ των οποίων κορεσμένα - 0.50 g
Υδατάνθρακες - 73.80 g
εκ των οποίων σάκχαρα - 1.80 g
Φυτικές ίνες - 8.10 g
Πρωτεΐνες - 13.40 g
Αλάτι - 0.03 g
200 γρ.