Ο κόλιανδρος είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό μπαχαρικό που είναι γνωστό από την αρχαιότητα και υπάρχει στα βιβλία συνταγών πολλών διαφορετικών παραδοσιακών κουζινών – ινδική, εβραϊκή, ευρωπαϊκή, μεξικανική, περουβιανή. Τόσο τα φύλλα, όσο και οι σπόροι σε φρέσκια και αποξηραμένη μορφή χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό. Στην άγουρη κατάσταση, οι σπόροι έχουν έντονη, δυσάρεστη οσμή, η οποία εξαφανίζεται όταν ωριμάσουν. Οι αλεσμένοι σπόροι είναι το κύριο συστατικό όλων των ειδών κάρυ. Ορισμένα γλυκά, λικέρ και μελομακάρονα αρωματίζονται επίσης με αλεσμένο κόλιανδρο.
Τρόπος χρήσης:
Το γλυκό άρωμα του κόλιανδρου μπορεί να συνδυαστεί με κύμινο, κάρδαμο, άνηθο, μαϊντανό. Μπορείτε να βουτήξετε ολόκληρα μούρα κορίανδρου σε λιωμένη ζάχαρη και να τα σερβίρετε ως καραμέλες ή καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Ταιριάζει πολύ καλά σε συνταγές για μαρινάδες και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς συνδυάζεται τέλεια με τα παραδοσιακά κρεμμύδια, το σκόρδο και το πιπέρι, καθώς και με τη δάφνη και το μπαχάρι. Φτιάξτε γευστικά σπιτικά τουρσιά, πίκλες και όλα τα είδη χειμερινών λαχανικών.
Συστατικά:
Ολόκληροι αποξηραμένοι σπόροι κορίανδρου (Coriandrum sativum), βιολογικής καλλιέργειας.
30 γρ.