Η Sekowa®, μια φυτική ζύμωση χωρίς γλουτένη με βάση το αλεύρι καλαμποκιού, το αλεύρι ρεβιθιού και το μέλι, είναι ένα φυσικό μέσο για τη διόγκωση και τη χαλάρωση της ζύμης και χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, ψωμιού και κέικ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ζυμάρια από πιο δύσκολα στο ψήσιμο δημητριακά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, καθώς και για αλεύρια χωρίς γλουτένη, όπως το αλεύρι καλαμποκιού, το αλεύρι φαγόπυρου και το αλεύρι από κεχρί. Δεδομένου ότι το προζύμι περιέχει φυσικά οξέα και ζύμες, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε και μαγιά.
Τρόπος χρήσης:
Το προζύμι αναµιγνύεται µε νερό (40°C) σταδιακά και σε δόσεις µέχρι να αποκτήσει συνοχή σαν ζύµη για κρέπες. Το μείγμα παραμένει για 12-16 ώρες στους 30°C. Προσθέστε 300 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, 200 γρ. νερό (40°C) για να αυξήσετε την πυκνότητα, σκεπάστε και αφήστε σε ζεστό μέρος για 5-8 ώρες (26-28°C). Η ωριμασμένη βάση χωρίς γλουτένη αυξάνει τον όγκο της κατά 20-30% και στην επιφάνειά της διακρίνονται πολλές μικρές φυσαλίδες ζύμωσης. Αποθηκεύστε σε κλειστό δοχείο (γεμάτο κατά τα 3/4) στο ψυγείο για έως και 4 μήνες μετά την παρασκευή.
Ενδεικτική συνταγή:
Ψωμί χωρίς γλουτένη: 1 κούπα από το προηγουμένως προετοιμασμένο προζύμι, 150 γρ. αλεύρι φαγόπυρου, 150 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, 100 γρ. αλεύρι ρυζιού, 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου, 1 κ.γ. αλάτι, 400 ml νερό. Ζυμώστε τη ζύμη και αφήστε την να φουσκώσει. Ψήστε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 30 λεπτά.
Συστατικά:
αλεύρι καλαμποκιού*, αλεύρι αρακά*, μέλι*
*οργανικά συστατικά
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια - 1528kJ/360kcal
Λιπαρά - 1.7g
εκ των οποίων κορεσμένα - 0.2g
Υδατάνθρακες - 76.8g
εκ των οποίων σάκχαρα - 2.9g
Πρωτεΐνες - 9.4g
Φυτικές ίνες - 8.2g
Αλάτι - <0.01g
Να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από άμεσο ηλιακό φως.
30 g