Το πίρι πίρι (piri piri) είναι ένα παραδοσιακό μείγμα της πορτογαλικής κουζίνας με βάση την καυτερή πιπεριά. «Πίρι πίρι» είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο οι Πορτογάλοι της Μοζαμβίκης προφέρουν το pili pili, τη λέξη των Σουαχίλι για το πιπέρι. Αρχικά, το πίρι πίρι ήταν ένα είδος καυτερής πιπεριάς (Capsicum frutescens) που μετέφεραν οι Πορτογάλοι στις αφρικανικές αποικίες τους και σταδιακά το φυτό προσαρμόστηκε στο καυτό κλίμα. Σήμερα το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα δημοφιλές μείγμα που περιλαμβάνει και άλλα καυτερά μπαχαρικά, όπως σκόρδο και κρεμμύδι, εκτός από την καυτερή πιπεριά. Το Πίρι Πίρι είναι το κλειδί για την ομώνυμη σάλτσα/μαρινάδα, με την οποία παρασκευάζεται το περίφημο «πορτογαλικό κοτόπουλο».
Τρόπος χρήσης:
Χρησιμοποιήστε το για να προσδώσετε πικάντικη γεύση σε φαγητά, ειδικά σε εκείνα με κρέας - προσθέστε το πίρι πίρι στο ελαιόλαδο όταν ψήνετε κοτόπουλο στο μπάρμπεκιου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε dressings για σαλάτες, να ετοιμάσετε μαρινάδες, σάλτσες ή γαρνιτούρες για πατάτες φούρνου, σαλάτες, ψάρια. Πασπαλίστε ελάχιστα πάνω από φρεσκοκομμένο καλαμπόκι για να έχει πιο πικάντικη γεύση, πάνω σε πατατούλες ή σε σπιτικά φύλλα κρούστας. Προσθέστε το στον κιμά κοτόπουλου, γαλοπούλας ή χοιρινού με μερικά ψιλοκομμένα κρεμμύδια για να φτιάξετε τα δικά σας πικάντικα μπιφτέκια πίρι πίρι.
Ενδεικτική συνταγή:
Σάλτσα Χαρίσα: σοτάρετε τα υλικά σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενισχυθεί το άρωμα. Προσθέστε ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Χρησιμοποιήστε την για να προσδώσετε πικάντικη γεύση στα φαγητά, ειδικά σε εκείνα με κρέας. Διατηρήστε στο ψυγείο.
Περιέχει:
θαλασσινό αλάτι (38%), πάπρικα* (16%), κρεμμύδι*, σκόρδο*, γλυκιά πάπρικα* (8%), ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο*, καυτερή πάπρικα* (6%), κόλιανδρος*, ρίγανη*, μαϊντανός*, λάδι λεμονιού*.
* βιολογική παραγωγή
40 γρ.