Το πορφυρό καλαμπόκι σε σκόνη λαμβάνεται με ξήρανση και άλεση των κόκκων του σε λεπτή σκόνη. Χαρακτηριστικό του μωβ καλαμποκιού είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε φαινόλες και ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικές χρωστικές ουσίες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, οι οποίες προσδίδουν στο καλαμπόκι βαθύ μωβ χρώμα. Χρησιμοποιείται για διάφορα αρτοσκευάσματα, ως φυσική χρωστική ουσία σε γλυκά, ροφήματα, παγωτά.
Το μωβ καλαμπόκι προέρχεται από τις Περουβιανές Άνδεις και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους ιθαγενείς. Χρησιμοποιείται ως βάση για ροφήματα, σορμπέ, πουτίγκες και παγωτά ή για την παρασκευή ψωμιού και τορτίγιας. Μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του μωβ καλαμποκιού είναι στο ρόφημα που είναι γνωστό ως "chicha morada"– το οποίο παρασκευάζεται με το βράσιμο των κόκκων, φρούτων και μπαχαρικών – ένα ρόφημα που πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από τη δημιουργία της αυτοκρατορίας των Ίνκας. Αυτό το γλυκό ρόφημα αναγνωρίζεται πλέον ως πηγή θρεπτικών συστατικών λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.
Πώς χρησιμοποιείται το βιολογικό μωβ καλαμπόκι σε σκόνη:
Μπορεί να προστεθεί σε σμούθι, χυμούς ή σε ζεστό νερό ως αφέψημα. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε άλλα αλεύρια για ωμά επιδόρπια, τηγανίτες, αρτοσκευάσματα, ψωμιά και πολλά άλλα.
Συστατικά:
αραβόσιτος (Zea mays L.) ολόκληρος, βιολογική παραγωγή.
Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενέργεια - 1674,72kJ/400kcal
Λιπαρά - 4 g
εκ των οποίων κορεσμένα - 0 g
Υδατάνθρακες - 86 g
εκ των οποίων σάκχαρα - 0 g
Πρωτεΐνες - 12 g
Αλάτι - 0,28 g
125 g