Η μαστίχα είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως φυσική τσίχλα. Λόγω του σχήματος της σαν δάκρυ, το οποίο δημιουργείται όταν η ρητίνη βγαίνει από το φλοιό του μαστιχόδεντρου, ονομάζεται επίσης «Δάκρυα της Χίου», όπου κυρίως καλλιεργείται. Η μαστίχα έχει χαρακτηριστικό άρωμα, μασιέται εύκολα και σχηματίζει ελαστική τσίχλα. Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, διάφορα επιδόρπια και αλκοολούχα ποτά. Στο Λίβανο και την Αίγυπτο χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σούπες, κρέας και επιδόρπια.
Η ρητίνη της μαστίχας αλλάζει ανάλογα με τη θερμοκρασία, είναι πιο μαλακή το καλοκαίρι και πιο σκληρή το χειμώνα. Η φρέσκια μαστίχα έχει ανοιχτό υπόλευκο χρώμα, μαλακότερη υφή και μασιέται ευκολότερα.
Τρόπος χρήσης:
για άμεση κατανάλωση ως τσίχλα για φρέσκια αναπνοή ή ως μπαχαρικό που διαλύεται σε ζεστά φαγητά. Μπορεί να αρωματίσει ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια.
Συστατικά:
100% φυσική ρητίνη μαστίχας (Pistacia lentiscus).
10 g