Το μίσο (Miso) είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό μπαχαρικό που παρασκευάζεται με ζύμωση ρυζιού, κριθαριού ή σόγιας εμποτισμένα με νερό και αλάτι. Παραδοσιακά ζυμώνεται για 12-20 μήνες. Το αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης είναι ένας παχύρρευστος πουρές που χρησιμοποιείται σε πολλές σάλτσες, toppings, μαρινάδες, σούπες και κύρια πιάτα, καθώς και για την παρασκευή μιας από τις παραδοσιακές ιαπωνικές σούπες - Miso.
Ένα ενδιαφέρον γεγονός:
Πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, το Miso κατέχει σημαντική θέση στο τραπέζι της φεουδαρχικής Ιαπωνίας. Χρησιμοποιείται ακόμα σε παραδοσιακές και μοντέρνες κουζίνες και είναι ήδη γνωστό και δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Το Miso είναι συνήθως αλμυρό, αλλά η γεύση και το άρωμά του εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και προϊόντα που προστίθενται κατά τη ζύμωση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με τη γεύση και τα προστιθέμενα προϊόντα – αλμυρά, γλυκά, γήινα, φρουτώδη, αρωματικά κτλ.
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενεργειακή αξία - 718kJ / 171kcal;
Λιπαρά - 4.8 g,
εκ των οποίων κορεσμένα - 0.8 g;
Υδατάνθρακες -18 g,
εκ των οποίων σάκχαρα -13 g;
Φυτικές ίνες - 4.5 g;
Πρωτεΐνη -11 g;
Αλάτι - 11.7 g.
Συστατικά της Μίσο (miso) πάστας κριθαριού - BIO:
κριθάρι* 39%, σόγια* 26%, νερό, θαλασσινό αλάτι, koji ρύζι (Aspergillus oryzae).
*συστατικά βιολογικής γεωργίας. Μπορεί να περιέχει ίχνη σουσαμιού. Μετά το άνοιγμα, φυλάσσεται στο ψυγείο και καταναλώνεται μέσα σε λίγους μήνες.
300 g