Οι κολοκύθες και οι σπόροι τους είναι ιθαγενή φυτά της Νότιας και της Βόρειας Αμερικής και τα ιθαγενή είδη έχουν βρεθεί σε όλη τη Βόρεια, Νότια και Κεντρική Αμερική. Οι σπόροι κολοκύθας εκτιμώνται εδώ και καιρό ως πηγή του ανόργανου συστατικού ψευδαργύρου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωσή τους ως έναν καλό τρόπο πρόσληψης αυτού του θρεπτικού συστατικού. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα, αλλά οι κολοκυθόσποροι είναι μοναδικοί λόγω της ποικιλίας των αντιοξειδωτικών τους, ένα από τα οποία είναι η βιταμίνη Ε. Συνιστάται το ψήσιμό τους να μην υπερβαίνει τα 15-20 λεπτά, καθώς σύμφωνα με μια νέα μελέτη αυτό είναι το όριο μετά το οποίο συμβαίνουν αλλαγές στα λιπαρά που περιέχονται στους κολοκυθόσπορους. Όταν οι σπόροι καβουρδίζονται για περισσότερο από 20 λεπτά, οι ανεπιθύμητες μεταβολές των λιπαρών τους εμφανίζονται συχνότερα.
Ο τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους σπόρους κολοκύθας είναι να τους τρώτε ωμούς, πασπαλισμένους σε σαλάτες ή δημητριακά, για να προσθέσετε περισσότερη τραγανότητα και πρωτεΐνες. Ανακατέψτε τα με σταφίδες, καρύδα και ξηρούς καρπούς για να αποκτήσετε τον δικό σας συνδυασμό δημητριακών.
Συστατικά:
Αποφλοιωμένοι σπόροι κολοκύθας
Διατροφική αξία ανά 100 g:
Ενέργεια - 2350 kJ/ 567 kcal
Λιπαρά - 44.4 g
εκ των οποίων κορεσμένα - 8.38 g
Υδατάνθρακες - 1.2 g
εκ των οποίων σάκχαρα - 1.2 g
Φυτικές ίνες - 7.64 g
Πρωτεΐνες - 36.81 g
Αλάτι - 0.045 g
Συνταγή από το Zoyashop Gr
Γουακαμόλε με Σπόρους Κολοκύθας • 2 τεμ. καλά ωριμασμένα αβοκάντο
• 1 τεμ. κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• ½ κούπα κόλιανδρος
• 1 πιπεριά τσίλι - προαιρετικά (μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μια κανονική)
• ο χυμός από 1 λάιμ
• ο χυμός από 1/2 λεμόνι
• ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων ή άλλο αλάτι.
Επειδή τα αβοκάντο έχουν υψηλή θερμιδική αξία, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα από αυτά με μια ντομάτα ή κάποιο άλλο λαχανικό σε κύβους.
Παρασκευή: αλέθετε τους κολοκυθόσπορους, πριν από αυτό μπορείτε να τους καβουρδίσετε ελαφρά για πιο έντονη γεύση. Αλέστε τα υπόλοιπα υλικά ώσπου η υφή να γίνει κρεμώδης και προσθέστε τους κολοκυθόσπορους. Για να μην αλλάξει χρώμα το γουακαμόλε, κρατήστε τους σπόρους του αβοκάντο και βάλτε τους στο μπολ με το μείγμα. Αφαιρέστε τους λίγο πριν το σερβίρισμα.
Συνταγή από το Zoyashop Gr
Ρευστή Κρέμα με Σπόρους Κολοκύθας • ⅓ φλιτζάνι κολοκυθόσποροι (μουλιάστε τους όλη τη νύχτα για να ενεργοποιήσετε τα ένζυμα στους σπόρους)
• 2 μπανάνες
• ¾ φλιτζανιού γάλα βρώμης (αντικαταστήστε το με οποιοδήποτε άλλο είδος γάλα ξηρών καρπών ή απλά νερό αν θέλετε)
• ½ κ.γ. φύκι Kelp σε σκόνη
•½ κ.γ. κάμου κάμου σε σκόνη
• 3 κ.γ. μεσκίτ σε σκόνη
• 1 κ.σ. μάκα σε σκόνη
Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι την επιθυμητή σύσταση.
Για ποσότητες άνω των 50 κιλών από τα υψηλής ποιότητας χύμα βιολογικά και φυσικά τρόφιμα, βότανα και άλλα προϊόντα μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα χονδρικής στο orders@zoyashop.gr