Η καλλιέργεια εκκίνησης γιαουρτιού είναι ένας συνδυασμός απομονωμένων από φυσικές πηγές και επιλεγμένων στελεχών μικροοργανισμών γαλακτικού οξέος των ειδών Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus. Κάθε φακελάκι είναι αρκετό για την οξίνιση 1 έως 5 λίτρων γάλακτος.
Οι καλλιέργειες εκκίνησης για την παρασκευή γαλακτικών προϊόντων στο σπίτι είναι βακτηριακές καλλιέργειες συμπυκνωμένες σε γαλακτικό μέσο, αποξηραμένες με κατάψυξη και συσκευασμένες σε σακουλάκια από φύλλο αλουμινίου τριών στρώσεων. Περιέχουν επιλεγμένα στελέχη μικροοργανισμών γαλακτικού οξέος και μπιφιντοβακτηρίων με αποδεδειγμένες προβιοτικές ιδιότητες. Δεν περιέχουν βοηθητικά, συντηρητικά ή γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Οι καλλιέργειες εκκίνησης προσφέρουν τη δυνατότητα οικιακής παρασκευής και κατανάλωσης προϊόντων γαλακτικού οξέος χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.
Τρόπος παρασκευής:
Βράζουμε το γάλα. Το αφήνουμε να παραμείνει ζεστό για 30 λεπτά. Το αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία 45°C. Προσθέτουμε την καλλιέργεια εκκίνησης από ένα φακελάκι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί και αδειάζουμε σε κατάλληλα δοχεία. Το ξινό γάλα αφήνεται να ζυμωθεί στους 45°C για 8 ÷ 10 ώρες χωρίς να ανακατεύεται. Για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία ζύμωσης, χρησιμοποιήστε συσκευή γιαουρτιού ή δοχείο με χοντρό τοίχωμα, το οποίο τοποθετείται σε ζεστό μέρος (σε φούρνο με θερμοκρασία όχι υψηλότερη από 45 °C). Εάν η πήξη γίνει το βράδυ, το γάλα θα έχει πήξει το επόμενο πρωί. Βάλτε το στο ψυγείο χωρίς να το ανακατέψετε. Όταν κρυώσει στους 10 °C είναι έτοιμο για κατανάλωση. (Φροντίστε να κρυώσει στο ψυγείο χωρίς να ανακατεύετε πριν την κατανάλωση.)
Η ποιότητα του τελικού προϊόντος εξαρτάται από την ποιότητα του φρέσκου γάλακτος που χρησιμοποιείτε. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, δοκιμάστε με άλλο γάλα.
Σύνθεση:
Τουλάχιστον 109 ζώντα κύτταρα ανά γραμμάριο:
Lactobacillus bulgaricus,
Streptococcus thermophilus.
Τα στελέχη απομονώνονται από φυσικές πηγές και δεν είναι γενετικά τροποποιημένα.
Αποθήκευση των καλλιεργειών εκκίνησης:
Η ημερομηνία λήξης εξαρτάται από τη σωστή αποθήκευση του προϊόντος.
2 χρόνια σε θερμοκρασία από 0 έως 10°C. 1 έτος σε θερμοκρασίες έως 20°C σε ξηρό, σκοτεινό μέρος, μακριά από το ηλιακό φως. Να μην αποθηκεύεται ανοιχτό φακελάκι.
10 φακελάκια από αλουμινόχαρτο τριών στρώσεων, 1 γραμμάριο το καθένα