Φύλλα άγριας τσουκνίδας μαριναρισμένα με αλάτι, με ελάχιστη περιεκτικότητα σε τσουκνίδα 70%. Η τσουκνίδα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα άγρια βότανα. Πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο, η τσουκνίδα είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές της επιδράσεις στο κυκλοφορικό σύστημα. Ευρέως διαδεδομένη και διαθέσιμη από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο.
Στις αρχές της άνοιξης, οι νέοι και φρέσκοι μίσχοι τσουκνίδας εισχωρούν στις πλούσιες εκτάσεις της Ανατολικής Ροδόπης. Οπλισμένοι με γάντια, οι άνθρωποι του εργαστηρίου Mursal διαλέγουν με το χέρι τα πιο ευαίσθητα και τρυφερά φύλλα. Τα φύλλα πλένονται και καθαρίζονται μόνο με νερό και αλάτι για να διατηρήσουν τόσο τη μοναδική τους γεύση, όσο και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Το μάζεμα της τσουκνίδας είναι μια απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά ευτυχώς μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το βάζο με την αναπνοή του βουνού που ετοίμασε ειδικά για εμάς το εργαστήριο Mursal.
Νηστίσιμο κατσαρόλας με τσουκνίδες:
1 βάζο τσουκνίδες, 1 κρεμμύδι, 4-5 σκελίδες σκόρδο, 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι (μπορεί να είναι χωρίς γλουτένη), 50-60 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια, φρέσκος ή αποξηραμένος δυόσμος κατά βούληση, λάδι καρύδας, μαύρο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σοτάρετε με το λάδι καρύδας για λίγα λεπτά. Προσθέστε την ψιλοκομμένη τσουκνίδα και το σκόρδο. Ρίξτε ένα φλιτζάνι νερό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το νερό από το βάζο. Διαλύστε το αλεύρι σε ζεστό νερό και προσθέστε το στο μείγμα. Σιγοβράστε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος, προσθέστε την πάπρικα, το πιπέρι, τον δυόσμο και το αλάτι. Το φαγητό με τσουκνίδα σερβίρεται ζεστό, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένα καρύδια. Για πιο εξωτική γεύση, από πάνω ρίχνουμε ένα κομμάτι λάδι καρύδας.
Συστατικά:
Φύλλα νεαρής τσουκνίδας, νερό, αλάτι. Ελάχιστη περιεκτικότητα τσουκνίδας 70%.
Διατροφική αξία ανά 100g:
Ενέργεια 172kJ / 41kcal
Λιπαρά 0.12g
εκ των οποίων κορεσμένα 0.02g
Υδατάνθρακες 3.31g
εκ των οποίων σάκχαρα 2.48g
Πρωτεΐνες 2.71g
Φυτικές ίνες 3.04g
Αλάτι 0.65g
540 γρ.