Το Ζαατάρ είναι ένα παραδοσιακό μπαχαρικό στη Μέση Ανατολή - μείγμα από θυμάρι, καβουρδισμένο σουσάμι και σουμάκ. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές των συστατικών που καθιστούν το μείγμα εξαιρετικά αρωματικό και γευστικό. Οι Άραβες το τρώνε κυρίως βουτώντας τις τυπικές λεπτές πίτες τους πρώτα σε ελαιόλαδο και μετά στο Ζαατάρ. Όταν τα αποξηραμένα βότανα εμποτιστούν με το ελαιόλαδο, το μπαχαρικό ονομάζεται πλέον za'atar-wu-zayt ("zayt" σημαίνει "λάδι" στα αραβικά και "ελιά" στα εβραϊκά). Στις αραβικές χώρες πιστεύουν ότι το Ζαατάρ κάνει το σώμα πιο δυνατό και το μυαλό πιο καθαρό. Για αυτό τον λόγο, είναι δημοφιλές να δίνεται στα παιδιά ένα σάντουιτς πασπαλισμένο με Ζαατάρ πριν από μια σημαντική εξέταση ή για κολατσιό στο σχολείο.
Τρόπος χρήσης:
Χρησιμοποιήστε το για να αρωματίσετε χούμους, ψωμί, λαχανικά και άλλα εδέσματα.
Συστατικά του μείγματος μπαχαρικών Ζαατάρ:
Θυμάρι, σουμάκ, θαλασσινό αλάτι και καβουρδισμένο
σουσάμι.
60 γρ.
Συνταγή από το ZoyaShop GR
Σουβλάκια γλυκοπατάτας
Θα χρειαστούμε:
Για τις μπαλίτσες:
150 γρ. γλυκοπατάτες
1 κ.σ. αλεύρι από κάστανα
1 χούφτα (περίπου 18 τεμ.) φιστίκια Αιγίνης
2 γεμάτες κ.γ. φρέσκος κόλιανδρος (ψιλοκομμένος)
10 σταγόνες χυμό λάιμ
2 πρέζες Ζαατάρ
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
Γαρνιτούρα:
1 αγγούρι
μηλόξυδο
φύλλα παντζαριού/μαρουλιού/ρόκας
Για τη σάλτσα:
25 γρ. φιστίκια Αιγίνης
10 σταγόνες εσάνς ροδιού
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
Με ένα μαχαίρι τυριού κόβουμε το αγγούρι σε μακριές, λεπτές λωρίδες. Τις βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ρίχνουμε το ξύδι, κλείνουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν για 4 έως 24 ώρες. Μουλιάζουμε τα φιστίκια Αιγίνης για τη σάλτσα σε νερό με λίγο χυμό λεμονιού για μια νύχτα. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ με 3-4 κ.σ. ζεστό νερό. Χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα, προσθέτουμε την εσάνς ροδιού και το αλάτι. Ψήνουμε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι από κάστανο και τα μπαχαρικά. Πλάθουμε τρεις μπάλες ίδιου μεγέθους και τις κυλάμε στα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Για να φτιάξουμε τα σουβλάκια: παίρνουμε τη λωρίδα αγγουριού τουρσί και τη στραγγίζουμε, την τρυπάμε με το ξυλάκι στη μία άκρη, περνάμε μία μπάλα πατάτας και ένα κομματάκι μαρούλι. Συνεχίζουμε να τα περνάμε με αυτό τον τρόπο – αγγούρι, πατάτα, μαρούλι. Σερβίρουμε με σαλάτα από κεχρί και σπανάκι.