Το κεχρί είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα δημητριακά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο υπάρχει στην παραδοσιακή κουζίνα χωρών από διάφορα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, στη Γερμανία τρώγεται σαν γλυκός χυλός. Στην Ινδία, χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλεύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή νόστιμου επίπεδου ψωμιού. Οι Ρώσοι προτιμούν το κεχρί μαγειρεμένο με λαχανικά ή ως γαρνιτούρα σε πιάτα με κρέας.
Οι μικροί ανοιχτόχρωμοι και βαθύκίτρινοι κόκκοι του κεχρί έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Η προετοιμασία τους είναι γρήγορη και εύκολη, καθιστώντας αυτή τη καλλιέργεια χωρίς γλουτένη ένα κατάλληλο γευστικό συστατικό για κάθε πιάτο.
Τρόπος χρήσης:
Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες, σούπες ή ριζότο. Η προσθήκη ωμών κόκκων κεχριού στο ψωμί ή στη ζύμη προσθέτει μια ωραία τραγανότητα στα αρτοσκευάσματα. Η ήπια γεύση του ταιριάζει επίσης σε γλυκούς χυλούς, πουτίγκες ή κρέμες.
Για την παρασκευή ξηρού κεχριού, η αναλογία νερού προς κόκκους είναι 1:2. Για να επιτευχθεί πολύ βρασμένο, ζουμερό κεχρί – 1:3. Ο χρόνος μαγειρέματος και για τις δύο επιλογές κυμαίνεται μεταξύ 20-25 λεπτών. Μια άλλη επιλογή είναι να βράσετε το κεχρί μόνο για 5 λεπτά και να το αφήσετε να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά για να απορροφήσει το υπόλοιπο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει την κοκκώδη υφή του.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια – 1514 kJ / 358 kcal
Λιπαρά – 3.9 g
εκ των οποίων κορεσμένα – 1 g
Υδατάνθρακες – 69 g
εκ των οποίων σάκχαρα – 6.2 g
Πρωτεΐνες – 9.8 g
Αλάτι < 0.1 g
Συστατικά:
Βιολογικό κεχρί (100%)
500 g