Το λούπινο είναι ένα όσπριο που αναπτύσσεται τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στη Νότια Αμερική. Οι κόκκοι παραδοσιακά τρώγονται ως ξηρός καρπός, αλλά και αλεσμένοι σε αλεύρι. Για το αλεύρι, οι σπόροι του λούπινου καθαρίζονται, αφαιρείται το σκληρό κέλυφος, καβουρδίζονται και στη συνέχεια αλέθονται μέχρι να γίνουν σκόνη. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό καβουρδισμένο αλεύρι λούπινου. Χαρακτηριστικό του λούπινου είναι ότι δεν περιέχει άμυλο, σε αντίθεση με πολλά άλλα βρώσιμα όσπρια, αλλά όπως και αυτά περιέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Το αλεύρι γλυκού λούπινου είναι κατάλληλο για δέσιμο σούπας και σάλτσας, για προσθήκη σε σμούθι και ροφήματα ή για αντικατάσταση των αυγών σε διάφορα αρτοσκευάσματα. Το λούπινο μπορεί να νοστιμίσει παραδοσιακά ζυμωμένα τρόφιμα, ψημένα προϊόντα και σάλτσες.
Χρήση:
Ως υποκατάστατο αυγών – 1 κ.σ. αλεύρι λούπινου και 1 κ.σ. νερό αντικαθιστούν 1 αυγό.
Συστατικά:
Βιολογικό αλεύρι από καβουρδισμένο λούπινο (100%).
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια - 1400kJ/335kcal
Λιπαρά - 7 g
εκ των οποίων κορεσμένα - 3 g
Υδατάνθρακες - 13 g
εκ των οποίων σάκχαρα - 3 g
Φυτικές ίνες - 32 g
Πρωτεΐνες - 39 g
Αλάτι - 0.038 g
Λούπινο σε βάζο μπορείτε να δείτε εδώ: Λούπινο σε Ελαιόλαδο, Η Γεύση της Ιταλίας
Συνταγή από το Zoyashop Gr
Βίγκαν Κρέπες με Μύρτιλα
Θα χρειαστούμε:
• 200 γρ. αλεύρι σπέλτας • 3 κ.σ. αλεύρι λούπινου • 50 ml γάλα αμυγδάλου • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ • 1 κ.γ. κανέλα • 1 χούφτα φρέσκα μύρτιλα • 1 κ.σ. σπόροι τσία • 1 κ.σ. υγροποιημένο λάδι καρύδας • μια πρέζα αλάτι
Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά μέχρι να αποκτήσουμε την επιθυμητή συνοχή. • Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για λίγο και ψήνουμε τις κρέπες σε καυτό τηγάνι. • Προηγουμένως λαδώνουμε το τηγάνι με λάδι καρύδας.