Το κεχρί είναι ένας μικρός στρογγυλός κόκκος που μπορεί να είναι λευκός, γκρι, κίτρινος ή κόκκινος. Η πιο διαδεδομένη μορφή του είναι η αποφλοιωμένη περλέ ποικιλία του. Το κεχρί έχει πολύ σκληρό περίβλημα των κόκκων που δεν μπορεί να επεξεργαστεί από τον οργανισμό. Για αυτόν τον λόγο, η αφαίρεσή του είναι απαραίτητη.
Τρόπος χρήσης:
Με την ουδέτερη γεύση του, το κεχρί συνδυάζεται συχνά με ένα σύνολο μπαχαρικών – βασιλικό, σέλινο, τσίλι, κόλιανδρο, μάραθο, σκόρδο, δυόσμο, ρίγανη, μαϊντανό, θυμάρι και δεντρολίβανο. Συνδυάζεται επίσης καλά με συστατικά για την παρασκευή ενδιάμεσων γευμάτων, γλυκών χυλών, δημητριακών και επιδόρπιων – κανέλα, καρύδα, σταφίδες, αποξηραμένα κεράσια και βερίκοκα, χυμό πορτοκαλιού, βανίλια και ηλιόσπορους. Οι γεύσεις του κεχρί και των διαφόρων λαχανικών συνδυάζονται επίσης τέλεια, ειδικά όταν ψηθούν στη σχάρα.
Για την παρασκευή ξηρού κεχριού, η αναλογία νερού προς κόκκους είναι 1:2. Για να επιτευχθεί πολύ βρασμένο, ζουμερό κεχρί – 1:3. Ο χρόνος μαγειρέματος και για τις δύο επιλογές κυμαίνεται μεταξύ 20-25 λεπτών.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:
Ενέργεια – 1627kJ/384kcal
Λιπαρά – 4.2 g
εκ των οποίων κορεσμένα – 0 g
Υδατάνθρακες – 74 g
εκ των οποίων σάκχαρα – 4.9 g
Φυτικές ίνες – 3.1 g
Πρωτεΐνες – 11 g
Αλάτι – 0 g
Συστατικά:
Βιολογικό αποφλοιωμένο κεχρί
Προέλευση:
Ιταλία
400 γρ.